Voorbereiding

Elke foto heeft een verhaal. Een verhaal van voorbereiding. De ene keer bestaat de voorbereiding uit het pakken van de fototas, de andere keer gaat het verder. De ervaring leert dat met een goede voorbereiding de kans op een mooie foto sterk toeneemt. In dit stuk wil ik uitleggen hoe ik mijn foto's voorbereid, aan de hand van onderstaande foto 'Voorste Goorven te Oisterwijk'. 

 

Voorste Goorven - Oisterwijk.
Voorste Goorven - Oisterwijk.

1. Inspiratie.

Ik ben op verschillende sites actief. Op deze sites worden door verschillende (hobby)fotografen foto's geplaatst, waarop gereageerd kan worden. Allereerst is dit zeer leerzaam, omdat je veel van elkaar leert. Maar het is ook een bron van inspiratie. Je kunt mooie fotografische plekken 'afkijken'.

 

Zo ook deze foto. Deze plek kwam ik op één van de sites tegen. Hoewel een andere compositie, trok het toch mijn aandacht. In een boek met nationale landschappen en nationale parken stond een stukje over deze plek. Door dit stuk werd mijn interesse versterkt. Tijd voor verdere stappen.

Satellietbeelden via google maps.
Satellietbeelden via google maps.

2. Google maps.

Als tweede ga ik de plek opzoeken op google maps. Dit doe ik om verschillende redenen. Als eerste bekijk ik 'maps' in verband met de afstand, hoever is het van mijn woonplaats. Ik moet rekening houden met de reistijd.

Ten tweede probeer op deze manier al een beeld te krijgen van het gebied. Ik wil weten hoe de ligging is, of het gemakkelijk bereikbaar is, etc. Via streetview heb ik beelden bekeken waar parkeerplaatsen zijn. Daarnaast zoek ik herkenningspunten voor onderweg.

Ten derde bekijk ik de beelden om de windrichtingen te bepalen.  Ik werk graag met natuurlijk licht. Daardoor moest ik voor deze foto weten waar de zon opkomt.

 

3. Het weer.

De plek heb ik beter bekeken, ik weet waar ik moet zijn. De volgende stap is het bepalen van het weer. Vanuit google maps wist ik de positie van de zon tijdens de zonopkomst. Belangrijk is om te weten hoe laat de zon ter plekke opkomt. Via internet zijn verschillende tabellen waarin te zien is hoe laat de zon opkomt. Op het moment dat ik deze foto maakte, kwam de zon rond 6 uur op.

Daarnaast kijk ik bij verschillende weerinstituten hoe de verwachtingen zijn. Men verwachtte voor deze morgen licht bewolkt weer.

Via een app op mijn smartphone word ik gewaarschuwd voor naderende buien, wat in het open veld erg handig is.

 

4. Ter plekke

Nadat het tijdstip van de zonsopkomst bekend was (rond 6 uur) rekende ik uit, hoe laat ik uit bed moest. Ik wilde die morgen een half uur van te voren aanwezig zijn (de aankomsttijd wisselt, dit heeft te maken met in hoeverre de situatie bekend is). Dit betekende dat ik uiterlijk om 5.30 uur aanwezig wilde zijn. Tel daarbij de reistijd (50 minuten) erbij op, wat betekende dat ik rond 4.30 uur weg wilde rijden. Dit hield in dat ik voor deze foto om 4.00 uur mijn bed uit moest.

Het is belangrijk om vroeg ter plekke te zijn. Ondanks goede voorbereidingen kan je voor verrassingen komen te staan. Bijvoorbeeld: de plek waar je wilde fotograferen is niet te bereiken. Dat houdt in dat er geïmproviseerd moet worden. Als je vroeg ter plekke bent is dit nog mogelijk. Daarnaast is het zoeken naar de juiste compositie. Dit dient toch gedaan te worden met de camera, dat kan niet vanachter een computer.

Ter plekke gebruik ik een app: sun Surveyor

 

App 'Sun Surveyor'
App 'Sun Surveyor'

5. Sun Surveyor

Ter plekke gebruik ik de app 'Sun Surveyor'. Deze handige app laat zien waar de zon opkomt, hoe de baan van de zon is en waar de zon ondergaat. Dit aan de hand van een kompas. In de uitgebreide app is zelfs de plek van fotograferen te integreren en nog nauwkeuriger kan bepaald worden waar de zon opkomt.

Ter plekke bepaal ik waar de zon opkomt. Dit heeft grote invloed in je foto. Recht tegen de zon fotograferen zal hoofdzakelijk silhouetten geven (mits je filters gebruikt). De zon meer aan de zijkant levert mooi strijklicht op, met een fraaie kleuring in de lucht. Voor mij is deze app erg handig.

 

6. Heb geduld.

Dit klinkt heel logisch, maar is het allerminst. Terug naar de foto.

De weersverwachting was positief, licht bewolkt. Om 4 uur 's nachts zag het thuis er ook dusdanig uit. Onderweg naar Oisterwijk merkte ik dat het steeds mistiger werd. Ter plekke bleek het inderdaad behoorlijk mistig. Toch ben ik gebleven en punt 5 uitgevoerd. Daarna komt het lastige; wachten. Als je wacht en er gebeurt weinig, dan kan je er soms snel klaar mee zijn. Maar het wachten werd beloond. De zon probeerde door de mist te komen, wat een schitterende kleurenpracht opleverde. En dan ga je, ondanks je moest improviseren, toch met een goed gevoel naar huis...

Uiteindelijke resultaat 'Voorste Goorven te Oisterwijk (NB).
Uiteindelijke resultaat 'Voorste Goorven te Oisterwijk (NB).

 

Terug naar tips.


Deel deze pagina

FOTO VAN DE MAAND

Foto van de maand: mei 2023
Nat weiland

WIE BEN IK?

Mijn naam is Jan Koppelaar (1984) en ben vanaf 2011 een enthousiast hobbyfotograaf. In 1999 kreeg ik mijn eerste analoge spiegelreflexcamera. Vanaf 2011 ben ik steeds serieuzer mijn hobby aan het uitoefenen. Ik ben een autodidact. Dat wil zeggen dat ik de techniek mezelf heb aangeleerd door veel naar foto's van anderen te kijken, maar ook door veel foto's te maken.

Ik woon in de Alblasserwaard. Een ....

FOTO VAN HET JAAR 2022

klik voor grotere foto!
Een deken van mist