Het Histogram

Wellicht herken je het: je maakt een foto, je kijkt op je LCD scherm. Je hebt een wereldfoto gemaakt. Snel rij je naar huis om deze foto te bekijken. Hoe zwaar kan het tegenvallen als je de foto op je pc kijkt: hij is overbelicht, onderbelicht, etc. Je baalt enorm...

 

Dit kan voorkomen worden. Een handig middel is het histogram. Op deze pagina ga ik in wat een histogram is, wat je ermee kunt, etc.

Een histogram wordt ook een staafdiagram genoemd.
Een histogram wordt ook een staafdiagram genoemd.

Wat is een Histogram?

De Nederlandse encyclopedie verwoordt 'Histogram' als volgende: Een grafische weergave van de halftonen in een afbeelding, gerangschikt van de donkerste tot de lichtste partijen. De horizontale as is in 256 stappen verdeeld, terwijl de verticale het aantal pixels weergeeft, en: presentatie van meetgegevens in een staafdiagram.

 

Deze beide verwoordingen geven precies aan wat een histogram is en doet op een camera.

Een histogram heeft een X-as en een Y-as
Een histogram heeft een X-as en een Y-as

Hoe is een histogram opgebouwd?

Histogram is een ander woord voor 'staafdiagram'. Een histogram bestaat uit een X-as (tonen) en een Y-as (aantal pixels). Door middel van rechthoeken wordt de histogram opgebouwd.

 

Op de X-as wordt de tonen weergegeven. Globaal gezien worden deze tonen gerangschikt in 3 categoriën: Schaduwtonen, middentonen, hooglichttonen. Binnen elke categorie gaat het van donker naar licht, zodat het vloeiend overloopt in de andere categorie. De X-as bestaat uit 256 staven die de toon aangeven.

Op de Y-as wordt de aantal pixels weergegeven. Hoe meer pixels van een foto zich in een bepaalde categorie bevindt, hoe hoger de staaf. Al de 256 staven vormen een grafiek die precies aangeeft hoe de foto is gemaakt.

Een histogram geeft de belichting weer
Een histogram geeft de belichting weer

Wat doet een histogram?

Zoals hierboven uitgelegd is, vertoont de histogram een grafiek die laat zien hoe een foto is opgebouwd. Anders gezegd: een histogram laat zien hoe een foto belicht is. Als een grafiek voornamelijk aan de linkerkant bevindt, is de foto onderbelicht (donker). Bevindt de grafiek zich voornamelijk rechts, dan is de foto overbelicht. Soms komt het voor dat het hoogste punt van de grafiek tegen de rand aan zit. Dit betekent dat er data verloren is gegaan. Bevindt de grafiek zich voornamelijk in het midden, dan is de foto correct belicht.

Het histogram geeft de belichting van een foto weer.
Het histogram geeft de belichting van een foto weer.

Waarom het histogram?

Het LCD-scherm van je camera geeft de foto anders weer dan het in werkelijkheid is. Dit heeft met de resolutie te maken van het LCD-scherm. Je LCD-scherm is dus niet betrouwbaar. Een histogram is dat wel. Die geeft correct de belichting weer, zoals de foto genomen is. Uitgaande van het hierboven beschrevene kan gekeken worden hoe een foto belicht is. Afgaande van het histogram kan altijd de sluitertijd, diafragma of de handmatige instelling van de belichting aangepast worden.

 

Belangrijk!

Soms wil je juist de foto donker hebben omdat je met silhouetten wil werken. Het histogram geeft dus de grafiek voornamelijk links weer. Als je sneeuw fotografeert, zal de grafiek zich vooral rechts bevinden. Belangrijk is dus om goed in je achterhoofd te houden wat je fotografeert en hoe je dit op de foto wilt hebben. Heb je eenmaal de werking van een histogram door, dan is het een handig hulpmiddel om correct belichte foto's te maken.


Deel deze pagina

FOTO VAN DE MAAND

Foto van de maand: mei 2023
Nat weiland

WIE BEN IK?

Mijn naam is Jan Koppelaar (1984) en ben vanaf 2011 een enthousiast hobbyfotograaf. In 1999 kreeg ik mijn eerste analoge spiegelreflexcamera. Vanaf 2011 ben ik steeds serieuzer mijn hobby aan het uitoefenen. Ik ben een autodidact. Dat wil zeggen dat ik de techniek mezelf heb aangeleerd door veel naar foto's van anderen te kijken, maar ook door veel foto's te maken.

Ik woon in de Alblasserwaard. Een ....

FOTO VAN HET JAAR 2022

klik voor grotere foto!
Een deken van mist